مخازن  بزرگ آب، منبع خشم

شهره صدری- در اسفند ماه گذشته، نزاع جدی بین معترضان و نیروهای پلیس در کنار مخزن بزرگ آب در سنت- سولین فرانسه شکل گرفت. مخالفان این مخزن بزرگ آب به کشاورزی صنعتی و آبیاری اراضی وسیع کشاورزی ذرت در اطراف این مخزن معترض بوده و معتقد بودند این مخزن یکی از عوامل مدل کشاورزی-صنعتی ویرانگر است. به عقیده دوستداران محیط زیست فرانسوی، این مدل نه تنها برای تغییرات آب و هوایی مناسب نیست، بلکه تا حدودی مسئول آن نیز می باشد. سیلوین لدر در لوموند دیپلماتیک به پرونده نزاع بزرگ مخزن آب سنت- سولین پرداخته است.

ازدیاد خشکسالی ها رقابت بر سر منابع آب، که غالبا براثر برخی از فعالیت های اقتصادی هدر می رود، را تشدید می کند. زنجیره تولید و تأمین نیمه هادی ها آب خیلی زیادی مصرف می کند، و در این حال مخزن های بزرگ نگهداری آب، نماد فرار به جلوی کشاورزی پیشرفته شده است.

با رسیدن به «سنت- سولین»، مخزن آب خیلی بزرگی به چشم می خورد که موجب مخالفت های بسیار و برگزاری تظاهرات سرکوب شده ای توسط ژاندارمری در ۲۵ مارس گذشته شد. این مخزن یک ظرف روباز عظیم مستطیل شکل به مساحت حدود ۱۵۰ هزار متر مربع با دیواره هایی خاکی به ارتفاع ۱۰ متر است که اطراف آن را مزرعه هایی که بیشتر به کشت ذرت اختصاص دارد فراگرفته است. کف این مخزن غول آسا با یک لایه برزنت پلاستیکی پوشانده شده است تا از نشت آب جلوگیری کند. این مخزن دارای حجمی معادل ۲۵۰ استخر المپیک است. چرا چنین مقدار عظیمی از آب در سطح زمین نگهداری می شود ؟

مخزن بزرگ سنت-سولین برای تامین آب کشاورزی به شیوه صنعتی

به گفته خانم اِما هزیزه، هیدرولوژیست، از سال ۲۰۱۷ کمبود آب برای کشاورزی ، به ویژه در بخش «دو- سِور»، یک مشکل ساختاری بوده است. در دسامبر ۲۰۱۸، معاون این منطقه توافقی با نماینده یکی از بزرگ ترین تعاونی های کشاورزی منطقه «اوسئالیا»، و رییس خیلی متنفذ «فدراسیون ملی سندیکاهای بهره برداران کشاورزی» (FNSEA) امضاء کرد. در این توافق در درجه اول ساخت ۱۹ مخزن بزرگ آب پیش بینی شده بود که از آنها به عنوان «مخزن های جایگزین» نام برده شد. در مجموع، هزینه ساخت این مخزن ها ۷۶ میلیون یورو برآورد شد که ۷۰ درصد آن از منابع دولتی به صورت یارانه تامین میشود و 30 درصد دیگر سهمی است که استفاده کنندگان از آب به آژانس آب «لوآر- برتاین»، که بازوی مسلح واقعی حکومت است می پردازند.

کشاورزان در قبال استفاده از این مخزن های آب تعهداتی «زیست محیطی» به عهده می گیرند. اما، به نظر آقای ژولین لگه، از مجتمع «مخزن های نو مرسی» (BNM) این پرداخت ها ناچیز است. اینها به دروغ های ۴ وزیر اخیر کشاورزی افزوده می شود: «آنها حتی سعی کردند ما باور کنیم که این مخزن ها برای نگهداری آب باران است».

 مقامات دولتی که نقاب از چهره شان برداشته شده بود، سرانجام پذیرفتند که آب در زمستان با پمپاژ از سفره های آب زیرزمینی برداشت و داخل مخزن برای استفاده در ماه های تابستان نگهداری می شود. آقای لگه، فدراسیون ملی سندیکاهای بهره برداران کشاورزی (FNSEA)؛ را به سهل انگاری درمورد نقش آب های زمستانی، دستکم گرفتن مقدار از دست رفته بخاطر تبخیر متهم می کند. لگه همچنین این سندیکا را به عدم توجه به از دست دادن کیفیت آب وقتی در معرض آفتاب قرار می گیرد و تا حدی خاصیت خود را از دست میدهد نیز متهم میکند. او می گوید: «این یک خطای محیط زیستی، اجتماعی و اقتصادی است».

برداشت آب از مخزن، تنها به یک بیستم از کشاورزان سود می رساند

هواداران این مخزن های بزرگ، در پاسخ مخالفان خود موضوع کارشناسی «دفتر پژوهش های زمین شناسی و معدنی (BRGM) را مطرح می کنند که به درخواست مدیر پروژه انجام شده و نتیجه گیری کرده که اثرات این نوع برداشت آب بر سطح سفره های آبی کاملا مثبت است . با این حال، زیر سئوال بردن این نتیجه گیری ها BRGM را وادار به این کرد که در فوریه گذشته تصریح کند که موضوع بر سر انجام «یک مطالعه عمیق یا بررسی اثر همه عوارض ممکن برداشت آب مورد نظر نبوده است». این دفتر این را نیز پذیرفته بود که تجدید دوره های خشکسالی زمستانی می تواند به صورتی مکرر موجب کاهش سطح منابع آب به زیر حد تعیین شده توسط مقررات شده و پر کردن مخزن ها در برخی از سال ها را تحت تأثیر قرار دهد.

آقای لگه تصریح می کند که: «در نهایت، مخزن ها این باور را در بهره برداران ایجاد می کند که با یک راه حل فنی می توان بدون داشتن عوارض منفی به این نوع عملکردها ادامه داد». درواقع، هدف اصلی پمپاژ زمستانی گریز از مقررات ممنوعیتی استانی جاری در تابستان، به دلیل کمبود منابع است. این احتکار «طلای آبی» تنها به سود یک بیستم از کشاورزانی تمام می شود که عمدتا تولید کننده ذرت آبیاری شده هستند. این نوع از غلات، که نماد کشاورزی پیشرفته است، به صورت نخستین محصول در دنیا در آمده و تولید آن به ۱۱۴۹ میلیون تن رسیده درحالی که تولید گندم ۸۰۳ میلیون تن و برنج ۵۰۹ میلیون تن است. خصوصیت این محصول نیاز آن به آب، نه از نظر کلی، بلکه از این جهت است که آبیاری اساسا باید در ماه های ژوئن و اوت انجام شود.

همه چیز در دوران «آزادسازی کشور از یوغ نازی » آغاز شد، هنگامی که کمبود شدید مواد غذایی منجر به اجرای برنامه «مونه» با تعیین هدف هایی برای تولید گردید که شامل مکانیزه کردن کشاورزی و سازماندهی دولتی اعتبار بازارها و زنجیره های تأمین بود. دولت تصمیم به ساخت یک بخش اقتصادی مدرن گرفت. بخشی که سودبخش، صادرکننده و قادر به آزاد کردن نیروی کار برای کارخانه ها باشد. ترکیبی کردن و گزینش بذرها می بایست موجب افزایش بازده می شد. نخستین بذرهای ذرت در ابتدا از ایالات متحده وارد شد و سپس در سال ۱۹۵۷ «انستیتو ملی پژوهش» (INRA) انواع فرانسوی آن را تولید کرد. این بذرها می بایست هرساله خریداری می شد اما از همه جنبه های اقتصادی مقرون به صرفه بود. پس از آن، اروپا با انجام اصلاحات در سال ۱۹۹۲ «سیاست مشترک کشاورزی» (PAC) و کشاورزی در سطح بزرگ را تشویق کرد و برحسب شمار هکتارهای زیرکشت، یارانه هایی تخصیص داد و به عنوان پاداش نیز برای کشاورزی آبیاری شده جایزه تعیین کرد.

 امروز در فرانسه، تعدادی موسسه چند ملیتی زمام تولید کشاورزی را در دست دارند. براین روال، «جان دیر» آمریکایی تراکتور ها را تأمین می کند، شرکت آلمانی «بایر» تولید علف کش ها را به عهده دارد و «لیماگرن» فرانسوی تولید بذر را انجام می دهد. سپس، ذرت به تعاونی های بزرگ و چند ملیتی هایی مانند «کارگیل» یا «آوریل» تحویل می شود که کار ذخیره سازی، حمل و نقل، تبدیل و فروش در بازارهای مالی را انجام می دهند.

 امروز در فرانسه، تعدادی موسسه چند ملیتی زمام تولید کشاورزی را در دست دارند. براین روال، «جان دیر» آمریکایی تراکتور ها را تأمین می کند، شرکت آلمانی «بایر» تولید علف کش ها را به عهده دارد و «لیماگرن» فرانسوی تولید بذر را انجام می دهد. سپس، ذرت به تعاونی های بزرگ و چند ملیتی هایی مانند «کارگیل» یا «آوریل» تحویل می شود که کار ذخیره سازی، حمل و نقل، تبدیل و فروش در بازارهای مالی را انجام می دهند.

به نظر آقای بازیل دوترتر، سخنگوی مجتمع «سولِومان دولاتر»، کشاورزان نخستین قربانیان این نظام هستند: «آنها بدهی های سنگین دارند، از دانش و خرد پیشینیان خود که می دانستند با آب، زمین، باد و عوامل دیگر چگونه رفتار کنند دور شده اند». به نظر او، این خرده کشاورزان زیر سلطه «فدراسیون ملی سندیکاهای بهره برداران کشاورزی» هستند. این فدراسیون «تابع منافع موسسه های چند ملیتی و مجتمع های کشاورزی- صنعتی است و منافع کشاورزان کوچک را تأمین نمی کند». بسیاری از این کشاورزان محکوم به انجام ساعت های طولانی کار برای درآمدی ناچیز هستند، میزان خودکشی در آنها از میانگین ملی بالاتر است و بسیاری به بیماری های ناشی از کار مبتلا شده اند.

تنها کسانی که از این وضعیت سود می برند، «مدیران کشاورزی» مانند آقای آرنو روسو رییس جدید سندیکاهای بهره برداران کشاورزی هستند. او که در ۱۳ آوریل گذشته به این سمت برگزیده شده، دانش آموخته یک مدرسه بازرگانی و تولید کننده دانه های روغنی – و ذرت- در زمینی به مساحت ۷۰۰ هکتار است که ۱۰ برابر اندازه متوسط مزارع است. او همچنین شهردار «تروسی-آن- مولتین» و رییس گروه کشاورزی- صنعتی آوریل است که بخاطر تولید روغن گیاهی «لیزور» شهرت دارد که گردش مالی آن در سال ۲۰۲۲ حدود ۹ میلیارد یورو بوده است. او نیز مانند دولت، از زمان انتخاب خود از برنامه ساخت مخزن های بزرگ آب دفاع کرده و تأکید می کند که «سنت- سولین » موفق می شود.

ذرت درعین سودبخش و قابل رقابت بودن، آب و علف کش زیادی مصرف می کند ولی این دانه طلایی به چه کار می آید ؟ فرانسه با ۱۵ میلیون تن تولید سالانه، نخستین تولیدکننده ذرت در اروپا است. کمتر از ۱۰ درصد از آن صرف تغذیه مردم می شود و بقیه ، عمدتا به خوراک دام و طیور تبدیل شده و برای صادرات یا در مصارف بسته بندی و تهیه سوخت زیست محیطی و غیره به کار می رود . اگرچه ۴۰ درصد تولید به صورت خام صادر می شود، اما علاقه به ذرت فرآوری شده بیشتر است.

خلاصه، مهم ترین کیفیت ذرت، سودبخش و قابل رقابت بودن آن و بزرگ ترین عیب آن نیز این است که در فصل تابستان آب و علف کش زیادی مصرف می کند. در شرایط کاهش تولید آن بخصوص بخاطر خشکسالی و در نتیجه افزایش چشمگیر قیمتش، مصرف جهانی آن کاهش یافته و دلیل اصرار برای ساخت این مخزن های بزرگ آب بهتر درک می شود. حتی اگر این کار با توسل به زور مانند مورد «کرام- شابان (دو- سِور)» انجام شود که ۵ مخزن به طور غیرقانونی با حمایت حکومت و به رغم محکومیت های مکرر توسط دادگاه ها، ساخته شده است.

در «سنت- سولین» هدف هواداران محیط زیست جلوگیری از گسترش شیوه کشاورزی- صنعتی انجام شده توسط زنجیره تولید ذرت است که تجسم آن تعدد فعالیت هایی در حجم بسیار بالا از این نوع است. آقای دوترتر نتیجه می گیرد که: «هنر کشاورز بودن ازبین رفته و تحت سلطه این مجتمع کشاورزی – صنعتی قرار گرفته که سود آن نصیب چند ملیتی ها می شود. اینها مردم را تغذیه نمی کنند و ما را در چهارچوبی محبوس می کنند که درحال تخریب جهان و ایجاد اضافه وزن برای مردم است…». به خطرات اضافه وزن ناشی از مصرف مواد غذایی تبدیل شده با میزان بالای شکر و به ویژه نشاسته ذرت، بخصوص درمورد کودکان و نوجوانان باید بیش از پیش توجه شود. با بازنشسته شدن نیمی از کشاورزان کنونی در ۱۰ سال آینده، از هم اکنون نبرد دیگری آغاز می شود. درصورتی که کشاورزی- صنعتی بخش عمده زمین های این کشاورزان را در اختیار بگیرد، اثرات آن بر روی وضعیت تغذیه موجودات زنده قابل ملاحظه خواهد بود.

ضمیمه

در سال ۲۰۰۰، ریکاردو پترلا اقتصاد و سیاست دان توضیح می دهد که با درنظر گرفتن آب به عنوان یک حق پایه برای انسان و جامعه «الزامات بسیار سنگینی برای “آزادی عمل” دست اندرکاران آن به ویژه بخش خصوصی ایجاد می شود». به این دلیل، در برنامه آب عرضه شده به ناحیه «ساوین- لو- لاک» در ۳۰ مارس گذشته، ۵ روز پس از گردهمایی «سنت- سولین»، امانوئل ماکرون، رییس جمهوری از نام بردن از آب به عنوان یک حق خودداری و به این بسنده کرد که آن را به عنوان نیازی که عادت کرده ایم «بهای واقعی آن را نپردازیم » بخواند.

چنین برداشتی بخاطر کالا پنداری بیش از پیش آب و خصوصی سازی خدمات دولتی ایجاد شده است. یکی از نقاط تعادل در سال ۱۹۹۲، هنگام برگزاری «کنفرانس سازمان ملل متحد درباره آب» در دوبلین، زمانی مطرح شد که برای نخستین بار آب رسما به طور بین المللی به عنوان یک دارایی اقتصادی شناخته شد. در ادامه «اولیگارشی جهانی آب » ایجاد شد و بانک جهانی در رأس آن قرار گرفت و در سال ۱۹۹۶ بانی تأسیس «شورای جهانی آب» شد که در آن زمان توسط کارکنان عالی رتبه چند ملیتی هایی مانند «سوئز» و «وئولیا» که مرکز آن در مارسی است اداره می شد. مأموریت این شورا تعیین دیدگاهی جهانی درباره آب در چهارچوبی لیبرال بود. جنبه عملیاتی آن به عهده «مشارکت جهانی آب» گذاشته شد که در همان سال برای بهبود مشارکت بین بخش خصوصی و دولتی بوجود آمد. تنها کار باقی مانده که می بایست انجام می شد این بود که چند انجمن خدمتگزار با حمایت مالی گروه های بزرگ تشکیل و رویدادهای نمادین مانند «همایش جهانی آب» برگزار شود تا پس از ۳۰ سال لابی گری، «برنامه آب» دولت فرانسه تدوین شود.

متن ترجمه شهباز نخعی است.

منبع: لوموند دیپلماتیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *