شهره صدری- از بین رفتن درختان تهدیدی بزرگ برای هزاران گیاه، حیوان و قارچ دیگر است. بر اساس آخرین به روز رسانی فهرست قرمز گونه های در معرض خطر IUCN، بیش از یک سوم از گونه های درختی جهان اکنون در معرض خطر انقراض قرار دارند.
برای اولین بار، اکثر درختان جهان به فهرست قرمز گونه های در معرض خطر اضافه شدهاند که نشان میدهد حداقل 16425 گونه از 47282 گونه ارزیابی شده توسط IUCN در معرض خطر انقراض هستند. این بدان معنی است که درختان اکنون بیش از یک چهارم گونههای موجود در فهرست قرمز IUCN را تشکیل می دهند.
تعداد درختان در معرض خطر بیش از دو برابر تعداد کل پرندگان، پستانداران، خزندگان و دوزیستان در معرض خطر است و گونههای درختی در 192 کشور در سراسر جهان در معرض خطر انقراض قرار دارند.
د کتر مالین ریورز، سرپرست ارزیابی جهانی درختان در باغ گیاهشناسی بینالمللی از همکاران فهرست قرمز، میگوید: «این ارزیابی جامع اولین تصویر جهانی از وضعیت حفاظتی درختان را ارائه میکند. این کار یک تلاش جهانی است و بیش از 1000 متخصص درخت در آن مشارکت دارند. ما باید به همکاری با یکدیگر ادامه دهیم تا اقدامات محلی، ملی و بین المللی حفاظت از درختان را برای حمایت از مردم و کره زمین افزایش دهیم.»
از بین رفتن درختان انسان ها، گیاهان و حیوانات را تهدید می کند
از بین رفتن درختان به عنوان عنصر تعیین کننده بسیاری از اکوسیستمها، تهدیدی بزرگ برای هزاران گیاه، قارچ و جانور دیگر است. درختان برای زندگی روی زمین نقش اساسی دارند و نقش اساسی در چرخه کربن، آب و مواد مغذی و همچنین تشکیل خاک و تنظیم آب و هوا دارند.
درختان همچنین برای مردم بسیار مهم هستند، زیرا بیش از 5000 گونه در فهرست قرمز IUCN برای چوب در ساختمان سازی و بیش از 2000 گونه برای دارو، غذا و سوخت استفاده می شود.
دکتر ایمار نیک لوغدا، رهبر ارشد تحقیقات در ارزیابی و تجزیه و تحلیل حفاظت در باغ گیاه شناسی سلطنتی، کیو میگوید: «اهمیت ارزیابی جهانی درختان با توجه به اهمیت درختان برای اکوسیستمها و مردم قابل اغراق نیست. امیدواریم این آمار ترسناک از هر سه درختی که در معرض انقراض قرار دارند، انگیزه اقدامات فوری باشد و برای اطلاع رسانی برنامه های حفاظتی مورد استفاده قرار گیرد».
بزرگترین تهدید برای گونههای درختی کجا و چیست؟
تغییرات آب و هوایی به طور فزایندهای درختان را تهدید می کند – به ویژه در مناطق استوایی که در آن سطح آب دریاها بالا می رود و طوفان های شدیدتر و مکرر آنها خطر ایجاد می کند.
طبق گزارش IUCN، بیشترین نسبت گونههای در معرض تهدید را می توان در جزایر یافت. اینها به ویژه در برابر جنگل زدایی ناشی از توسعه شهری یا کشاورزی و همچنین گونههای مهاجم، آفات و بیماری ها آسیب پذیر هستند.
آمریکای جنوبی میزبان بیشترین تنوع گونههای درختی در جهان است. تنها 3356 از 13668 گونه ارزیابی شده یا 25 درصد در معرض خطر انقراض قرار دارند.
در کلمبیا، ارزیابیهای فهرست قرمز قبلاً به اطلاعرسانی تلاشهای حفاظت ملی کمک کرده است. هفت گونه ماگنولیا در خطر انقراض و در معرض خطر بحرانی برای تعیین پنج منطقه کلیدی تنوع زیستی مورد استفاده قرار گرفته است که توسط دولت محلی و ملی برای اطلاعرسانی سیاست های برنامهریزی استفاده خواهد شد.
دکتر نیک لوغدا توضیح می دهد که این درصد پایین لزوماً یک برد برای آمریکای جنوبی نیست. این درصد مطمئناً افزایش مییابد زیرا بسیاری از گونههای درختی از آمریکای جنوبی هنوز برای علم توصیف نشدهاند و گونههای درختی جدید به احتمال زیاد در معرض خطر انقراض قرار دارند.
هیچ بهانه ای برای عمل نکردن وجود ندارد
ژان کریستوف ویه، مدیر کل بنیاد فرانکلینیا که بیشتر ارزیابی جهانی درختان را تامین مالی کرده است، میگوید ما میدانیم که برای مقابله موثر با بحران انقراض درختان جهان باید کجا عمل کنیم. هیچ بهانه ای برای عمل نکردن وجود ندارد. با چنین تعداد زیادی از گونههای درختی در معرض تهدید، کار بسیار بزرگ است، اما از قبل شروع شده است. بسیاری از سازمانهای غیردولتی، باغهای گیاهشناسی، دانشگاهها و سایر سازمانها کار بزرگی انجام میدهند و فقط آنهایی که بنیاد ما از آنها حمایت میکند از بیش از 1000 گونه در معرض تهدید محافظت میکنند.»
ویه توضیح می دهد که برخی از کشورها مانند غنا، کلمبیا، شیلی و کنیا در حال حاضر استراتژی های ملی برای حفاظت از گونههای درختی دارند. سایرین مانند گابن نیز مناطق مهمی را برای درختان شناسایی کرده اند. درختان به عنوان یک راه حل آسان برای تغییرات آب و هوایی در نظر گرفته می شوند و درختان در همه جا کاشته می شوند. اما نحوه انجام احیای جنگل باید تا حد زیادی بهبود یابد، گونهها متنوع شوند و گونههای در معرض تهدید در طرحهای درختکاری گنجانده شوند.
دولتها و بخشهای جنگلداری، شرکتها و همه آنهایی که درختکاری میکنند، میتوانند به راحتی این کار را انجام دهند و به سرعت تأثیرات مثبتی داشته باشند، هم با تغییرات آب و هوا و هم بحران تنوع زیستی مقابله کنند.
منبع: یورونیوز
سلام علیکم
همانگونه که میدانیم درختان نیز مانند سایر موجودات ذی حیات، در سیاره زمین، از اتمها و مولکولهای پلاسماتیک تشکیل شدهاند و یکی از وظایف خطیر گیاهان، جذب کالری و ذخیره آن توسط فتوسنتز میباشد .
ما میدانیم که گیاهان تنها ذخیره کننده انرژی و کالری در سیاره زمین توسط فتوسنتز هستند.
فوتونهای ساطع شده از خورشید صرفاً در اتمهای پلاسماتیک ذخیره میشوند. بر خلاف نظر فیزیکدانهای قرن گذشته، انرژی (فوتون) در ماده ذخیره نمیشود.
بدین لحاظ درختان و جنگلها برای زیست جانوران و حیات بشر و تامین انرژی بسیار مهم هستند . بنابراین تمام دولتها موظف به کاشت انبوه کاری درخت و افزایش پوشش گیاهی میباشند.
با تشکر علی آخوندزادگان ـمحقق وپژوشگر اتمهای پلاسماتیک.