شهره صدری- سازمان جهانی هواشناسی گزارش داد سال گذشته خشکترین سال برای رودخانههای جهان در 30 سال گذشته بود، در حالی که یخچالهای طبیعی بیشترین کاهش جرم را در 50 سال گذشته متحمل شدند.
گزارش جدیدی که توسط سازمان جهانی هواشناسی (WMO) تهیه شده است، هشدار می دهد که سال گذشته خشک ترین سال برای رودخانه های جهان در 33 سال گذشته بوده است.
بر اساس گزارش وضعیت منابع آب جهانی، در پنج سال گذشته شرایطی کمتر از حد طبیعی برای جریان رودخانه ها و ورودی مخازن در سرتاسر جهان وجود داشته است که باعث افزایش فشار بر منابع آب جهانی شده است.
گزارش سالانه تصویر بزرگی از چرخه آب جهان، از سیلهای شدید تا خشکسالیهای شدید، از رودخانهها و مخازن تا یخچالها و آب های زیرزمینی را ترسیم می کند. این دادهها را از خدمات هواشناسی و هیدرولوژیکی، مراکز داده، اعضای جامعه مدلسازی هیدرولوژیکی و سازمانهای پشتیبان مانند ناسا و مرکز تحقیقات آلمان برای علوم زمین گرد هم میآورد.
سلست سائولو، دبیر کل سازمان جهانی هواشناسی می گوید: « ما سیگنالهای پریشانی را به شکل بارندگی شدید، سیل و خشکسالی دریافت میکنیم که تلفات سنگینی بر زندگی، اکوسیستم و اقتصاد وارد میکند. ذوب شدن یخ ها و یخچال ها امنیت طولانی مدت آب را برای میلیون ها نفر تهدید می کند. و با این حال ما اقدام فوری لازم را انجام نمی دهیم.»
چه اتفاقی برای رودخانههای جهان میافتد؟
سال 2023 دبی رودخانه ها عمدتاً خشکتر از حد معمول بود – حجم آبی که از یک رودخانه در یک نقطه زمانی خاص در جریان است. بیش از 50 درصد از حوضه های آبریز جهانی شرایط “غیر طبیعی” را نشان دادند.
خشکسالی و کاهش دبی رودخانه ها بخشهای زیادی از آمریکای شمالی، مرکزی و جنوبی را تحت تأثیر قرار داد، به طوری که در رودخانه میسیسیپی سطح آب کمتر و رودخانه آمازون پایینترین سطح خود را ثبت کرد. حوضه رودخانههای آسیایی و اقیانوسی، گنگ، برهماپوترا و مکونگ تقریباً در کل قلمرو خود شرایط کمتر از حد معمول داشتند.
اما رودخانهها و مخازن دیگر با تأثیرات ویرانگر پرآب شدند: سواحل شرقی آفریقا آبدهی بیش از حد طبیعی و سیل داشت، مانند جزیره شمالی نیوزیلند و فیلیپین. در اروپا، انگلستان، ایرلند، فنلاند و بخشهایی از سوئد همگی سطح ترشحات بالاتر از حد طبیعی داشتند.
بحران آب و هوا باعث ایجاد تغییرات شدید در چرخه آب جهان شده است
سال گذشته گرم ترین سال ثبت شده در جهان بود و دانشمندان موافق بودند که دمای شدید زمین به دلیل بحران آب و هوایی است. گزارش سازمان جهانی هواشناسی اشاره میکند که ترکیب خشکسالیهای طولانیمدت و سیلهای ویرانگر در سال 2023 را میتوان هم به بحران آبوهوایی و هم بهطور طبیعی انتقال لانینیا به ال نینو نسبت داد.
دانشمندان می گویند که بحران آب و هوا چنین پدیدههای آب و هوایی طبیعی را شدیدتر می کند و تأثیرات آن تشدید می شود و الگوها به طور فزاینده ای نامنظم می شوند و پیش بینی آنها را دشوارتر می کند.
یخچال های طبیعی بیشترین میزان از دست دادن آب را طی 50 سال گذشته داشته اند
گزارش وضعیت منابع آب جهانی رودخانهها را در کنار مخازن، دریاچه ها، خاک، الگوهای آب و هوا و یخچال های طبیعی در نظر می گیرد – که در سال گذشته 600 گیگا تن آب از دست دادند.
به گفته دانشمندان، الگوهای ذوب شدید در غرب آمریکای شمالی و کوههای آلپ اروپایی مشاهده شده است، جایی که یخچالهای طبیعی سوئیس در دو سال گذشته حدود 10 درصد از حجم خود را از دست دادند.
بر اساس این گزارش، پوشش برف در نیمکره شمالی در اواخر بهار و تابستان در حال کاهش بوده است، به طوری که برف ماه می سال گذشته هشتمین کمترین میزان پوشش در تاریخ را به خود اختصاص داده است
جنوب جهانی در پایش داده های آب کمتر نشان داده شده است
سازمان جهانی هواشناسی خاطرنشان می کند در حالی که در جمع آوری دادهها پیشرفت هایی حاصل شده است، آفریقا، آمریکای جنوبی و آسیا در جمع آوری دادههای هیدرولوژیکی کمتر حضور دارند و نیاز به نظارت و اشتراک داده های بهبود یافته به ویژه در جنوب جهانی را برجسته می کند.
سلست سائولو، دبیر کل سازمان جهانی هواشناسی می گوید: «در مورد وضعیت واقعی منابع آب شیرین جهان اطلاعات بسیار کمی وجود دارد. “ما نمی توانیم آنچه را که اندازه گیری نمی کنیم مدیریت کنیم.”
منبع: یورونیوز
درمورد هفت درصد از رودخانههای جهان دادهای موجود نبود، ۴۵ درصد از آنها میزان آبدهی (دبی) کمتر یا بسیار کمتر از حد معمول داشتند. این کاهش به ویژه در حوضه آمازون برجستهتر بوده است. گزارش ها نشان میدهد حوضه آمازون در سال گذشته شاهد پایینترین سطح آب بوده، اما اکنون به نظر میرسد این رکورد دوباره شکسته شده است. خشکسالی تأثیر چشمگیری بر انسانها و حیوانات بر جای گذاشت، به طوری که بیش از ۱۲۰ دلفین رودخانه آمازون مرده پیدا شدند.
با این حال، همهی مناطق با چنین خشکسالی شدیدی مواجه نبودند. ۱۷ درصد از رودخانههای جهان در سال ۲۰۲۳، دبی بالاتر یا بسیار بالاتر از حد معمول داشتند. برای مثال، چندین کشور در شرق آفریقا با سیلهای ویرانگری مواجه شدند که به مرگ و آوارگی مردم منجر شد. بر اساس گزارش، بارشهای سنگینی که این سیلابها را در پی داشت، به احتمال زیاد تحت تأثیر پدیده «النینو» بوده است.بااینحال، تغییرات اقلیمی ناشی از فعالیتهای انسانی نیز در بروز شرایط بحرانی نقش داشته است. سلست سائولو، دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی، در بیانیهای اعلام کرد: «در نتیجهی افزایش دما، چرخهی هیدرولوژیکی شتاب گرفته است. همچنین، این چرخه بیشازپیش نامنظم و پیشبینی ناپذیر شده و ما با مشکلات فزایندهای از جمله آب زیاد یا کم روبهرو هستیم.»