شهره صدری – سیل بی سابقه در جنوب چین در این ماه بیش از نیم میلیون نفر را آواره کرد، در حالی که گرمای کشنده جاده ها را در سایر نقاط این کشور تخریب کرد.
هشدارهای شدید آب و هوایی را در مناطق مختلف صادر شده است، در حالی که کارشناسان هشدار داده اند که این پدیده ها شواهد بیشتری از تأثیر تغییرات آب و هوایی هستند.
وقوع سیل چقدر وخیم است؟
سیل تابستان در چین به ویژه در منطقه دلتای رودخانه مروارید در جنوب رایج است. با این حال، امسال مرکز ملی آب و هوا پیش بینی کرد که سیل “نسبتا بدتر” و “شدیدتر” از قبل خواهد بود.
به گفته وزارت منابع آب چین، سطح آب در یک مکان در استان گوانگدونگ در این هفته از رکوردهای تاریخی فراتر رفت، در حالی که بخشهایی از استان فوجیان و منطقه گوانگشی در مجاورت استان گوانگدونگ نیز بارندگی بی سابقه ای را گزارش کردند. بیش از نیم میلیون نفر در این ماه به دلیل خطر سیل از خانه های خود تخلیه شدند.
در شهرهای گوانگژو و شائوگوان در استان گوانگدونگ، بارندگی شدید باعث آبگرفتگی وسیع جاده ها شده و مردم مجبور شدند با قایق های نجات به محل امن منتقل شوند.
مقامات این استان خسارت اقتصادی ناشی از سیل را بیش از یک چهارم میلیارد دلار برآورد کردند.
در مورد موج گرما چطور؟
هفت استان در شمال و مرکز چین روز چهارشنبه به میلیونها نفر از ساکنان هشدار دادند که از بیرون رفتن از خانه خودداری کنند زیرا دمای هوا به 40 درجه سانتیگراد رسیده است.
تلویزیون دولتی چین این هفته تصاویری از ترک خوردگی جاده های سیمانی تحت گرمای شدید در استان مرکزی هنان را نشان داد.
در همین حال، تقاضای برق در چندین شهر در شمال این هفته به سطح بی سابقه ای افزایش یافت زیرا ساکنان برای غلبه بر گرما استفاده از خنک کننده ها را افزایش دادند.
دولت چین اعلام کرد در دومین استان پرجمعیت شاندونگ چین که بیش از 100 میلیون نفر در آن زندگی می کنند، مصرف برق روز سه شنبه به 93 میلیون کیلووات رسید که بالاترین میزان در سال 2020 یعنی 90 میلیون کیلووات را پشت سر گذاشت.
برآورد هزینه اقتصادی چقدر است؟
برنامه ریز اقتصادی مرکزی چین تخمین می زند که تغییرات شدید آب و هوایی سالانه یک تا سه درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را کاهش می دهد.
مطالعه ای که در ماه آوریل توسط شرکت بیمه Swiss Re منتشر شد، نشان داد که سیل سال گذشته در چین 25 میلیارد دلار هزینه داشت که دومین خسارت ناشی از سیل در جهان پس از اروپا است.
لی کچیانگ، نخستوزیر چین روز چهارشنبه هشدار داد که سیل و موج گرما بر تولید غلات، سبزیجات و گوشت خوک تأثیر میگذارد و تورم را افزایش میدهد.
چرا این اتفاق می افتد؟
اداره هواشناسی چین روز چهارشنبه اعلام کرد: رویدادهای شدید آب و هوایی در این کشور پیوسته، شدید و گسترده تر شده است.
این به دنبال هشداری در ماه مارس از سوی شیائو چان، معاون مرکز ملی آب و هوا بود: “گرمایش زمین و رویدادهای لا نینا باعث افزایش دمای غیرعادی و باران شدید در چین شده است.”
همانطور که جو زمین گرمتر می شود، رطوبت بیشتری را در خود نگه می دارد و بارش باران شدیدتر می شود.
چین در برابر تغییرات شدید آب و هوایی چه می کند؟
چین شبکهای از سدهای عظیم و «شهرهای اسفنجی» با سنگفرشهای قابل نفوذ ساخته است تا ویرانی را در طول فصل سیل سالانه محدود کند.
اسکات مور، محقق دانشگاه پنسیلوانیا با تمرکز بر سیاست زیستمحیطی چین گفت: اما مخربترین سیلهای اخیر در مناطقی رخ داده که از لحاظ تاریخی کمتر در معرض خطر سیل هستند.
این یک اثر کلاسیک تغییر آب و هوا است: افزایش تغییرات آب و هوا در مناطق مختلف و در زمانهای متفاوت از میانگین تاریخی.
چین بزرگترین کشور زغالسوز جهان و بزرگترین تولیدکننده گازهای گلخانهای است که منجر به تغییرات آب و هوایی میشود.
هدف چین این است که تا سال 2060 به کربن صفر برسد. اما دولت های محلی در ماه های اخیر سرمایه گذاری در انرژی های تجدیدپذیر و زغال سنگ را افزایش داده اند.
کارشناسان محیط زیست هشدار داده اند که بدون تعیین اندازه اوج یا تعیین سقف مطلق، چین اساسا می تواند تا سال 2030 افزایش انتشار گازهای گلخانه ای را ادامه دهد.
روی پیش بینی تمرکز کنید؟
یک نقشه راه جدید برای سازگاری با تغییرات آب و هوایی که هفته گذشته توسط دولت چین منتشر شد، می گوید که اکنون تمرکز باید به پیش بینی تغییرات شدید آب و هوا با دقت بیشتری با استفاده از سنسورها و ماهواره ها معطوف شود.
اندیشکده Trivium China در یادداشتی تحقیقاتی میگوید: “پایش و پیش بینی آب و هوا یک بازی کاملاً متفاوت است” که به پیش بینی سیل و خشکسالی شدید حداقل یک ماه قبل کمک می کند.
منبع: phys.org